Digitaal ontspullen doe je zo

Rommel zorgt voor ruis in je hoofd. Ook als het digitale rommel is. Dat wil je toch niet? Zijn jouw telefoon en computer een regelrechte ramp? Maak een paar uur vrij en begin met digitaal ontspullen. Verwijder de troep uit je (digitale) leven.

Digitaal opruimen van je telefoon

Apps

Ga door je apps heen. Welke gebruik je niet of nauwelijks? Bij mij zijn dat apps als NS en 9292. Ik reis weinig, dus deze apps verwijder ik. Ook apps van webshops (denk aan Douglas of H&M) verwijder ik na gebruik. Zo blijft mijn scherm overzichtelijk.

Foto’s

Ik ben dol op mijn kat, maar drie vrijwel identieke foto’s zijn niet nodig. Verwijder wazige en dubbele foto’s. Voor mij is het ook noodzakelijk dat ik een kritische blik op mijn gemaakte screenshots werp. Wat zit daar een zooi tussen!

Zijn er foto’s die ik wel wil bewaren, maar niet meer op mijn telefoon nodig heb? Dan zet ik ze op mijn externe harde schijf.

Digitaal ontspullen van je computer

Documenten

Waar staat dat ene document nou toch? Heb je jezelf dat weleens afgevraagd? Dan is het tijd om je documenten uit te zoeken! Ga na wat voor jou onnodig is en dus weg mag. Hieronder een aantal voorbeelden van onnodige documenten.

  • Kladversies van documenten
  • Uitgewerkte studieopdrachten van 10 jaar geleden
  • Verlopen toegangskaarten voor een dagje weg
  • Verouderde versies van je cv

Documenten uitgezocht? Dan is het nu tijd voor structuur. Bedenk een duidelijke en overzichtelijke mappenstructuur. Ik houd hierbij privé en zakelijk gescheiden en plaats documenten die bij elkaar horen in één submap. Zo weet ik precies wat ik waar kan vinden.

Foto’s

Ook hier komen de foto’s weer om de hoek kijken. Zelf zorg ik ervoor dat er hooguit tien foto’s op mijn computer staan. Deze gebruik ik voor blogartikelen of Pinterest posts. Heb ik ze gebruikt? Dan belanden ze in de prullenbak of op de externe harde schijf.

E-mails

Een inbox die duizenden e-mails telt? Die mailtjes geven je hoofd onrust. Ik kan je verzekeren: veel kan verwijderd worden. E-mails van jaren geleden kunnen 9 van de 10 keer direct verwijderd worden. Ook nieuwsbrieven mogen zo de prullenbak in. Kom je e-mails tegen waar je nog wel iets mee moet doen? Zorg er dan voor dat het op de juiste plek bewaard/genoteerd wordt:

  • Belangrijk document? Sla het document op en verwijder de e-mail
  • Afspraak? Zet het in je agenda en verwijder de e-mail
  • Taak? Schrijf ‘m op je takenlijst en verwijder de e-mail

Zorg er nu voor dat je inbox opgeruimd blijft. Zoek de binnengekomen e-mails wekelijks uit. Eén van mijn favoriete tips: schrijf je uit voor nieuwsbrieven.

Bureaublad & downloadmap

Het bureaublad en de downloadmap zijn plekken waar je snel even iets opslaat. Ik maak mezelf er ook schuldig aan. Juist daarom zijn dit de perfecte plekjes om uit te zoeken. Verwijder onnodige documenten en plaats de rest in het daarvoor bestemde submapje.

Digitaal opgeruimd? Nu is je kledingkast aan de beurt!

Zo, dat voelt lekker hè? Een opgeruimde (digitale) omgeving geeft je meer ademruimte. Heb je het opruimvirus te pakken? Ga je kledingkast dan maar opruimen.

Foto door Mikhail Nilov via Pexels