Hoe begin je een minibieb?
Voor ons huis staat een klein, rood kastje vol gratis boeken: een minibieb. Dat is me toch leuk! Wil jij er ook één beginnen, maar is jouw belangrijkste vraag: Hoe begin je een minibieb? Dan is dit blogartikel precies wat jij zoekt 😉
Wat is een minibieb?
Een minibieb (ook wel bekend als little free library) is een kastje met gratis boeken. In de meeste gevallen is het de bedoeling dat iemand een boek leent en er ook weer één terugbrengt. Zo blijven er boeken beschikbaar en heeft iedereen leesplezier. Het is altijd een verrassing welk boek je in de minibieb aantreft. Dat maakt het juist zo leuk.
Ik haal zelf veel plezier uit het hebben van de minibieb, maar ook buurtbewoners maken er goed gebruik van. Er zijn zelfs vaste bezoekers die dagelijks de inhoud bekijken.
Bouwen maar!
Het antwoord op de vraag ‘Hoe begin je een minibieb?’ begint bij het kastje voor de boeken. Wil je zelf een kastje bouwen of een bestaande kast aanpassen? De keuze is aan jou. Wees zo creatief als je zelf wil. Mijn vriend en ik hebben een oud wandkastje tot minibieb omgetoverd. Ook met een bestaand kastje aan de slag? Kijk eens rond op Marktplaats of breng een bezoekje aan de kringloopwinkel bij jou in de buurt. Ga je from scratch aan de slag? Klik hier voor een gratis bouwtekening.
Lakken, kitten en een dakje plaatsen
De afwerking van de minibieb is belangrijk. Het kastje staat, in de meeste gevallen, in weer en wind buiten. Je wil geen natte boeken. Ik spreek uit ervaring 😉 Lak het kastje goed af (ik gebruikte drie lagen bootlak) en kit alle kieren dicht. Zorg ook voor een schuin dak, zodat het regenwater van het kastje afloopt.
Denk er ook even goed over na of je de minibieb permanent buiten wil laten staan. Mijn minibieb staat met palen in de grond vast en is dus niet te verplaatsen. Sommige minibiebbeheerders gebruiken een constructie waardoor de minibieb in de nacht of bij een moment als oud en nieuw naar binnen gehaald kan worden.
Waar plaats je de minibieb?
Kies een goed bereikbare plek, waar het kastje niet in de weg staat. Bij mij staat ‘ie pal aan de stoep, maar wel op eigen terrein. Wil je ‘m op grond van de gemeente zetten? Vraag de gemeente dan eerst om toestemming.
Denk eens verder dan je eigen voortuin
Heb je geen leuke plek rondom je huis voor een minibieb? Denk verder! Wat dacht je van een kastje met gratis boeken op kantoor, bij de school van je kind of bij de lokale supermarkt in de buurt? Er zijn zoveel mogelijkheden.
Kom maar op met die boeken
Het kastje is klaar, nu gaan we door naar de inhoud. Hoe kom je aan een voorraadje boeken? Ga eens kritisch door je eigen boekenkast heen. Bepaalde boeken blijven in mijn privécollectie (zoals het boek dat mijn oma geschreven heeft), maar andere exemplaren worden aan de voorraad van mijn minibieb toegevoegd. Is je eigen boekenkast uitgezocht? Vraag familie en vrienden of zij een blik op hun boekenkast willen werpen.
Zelf ben ik gek op de plaatselijke weggeefhoek op Facebook. Daarop worden vaak stapels met boeken aangeboden. Zelf een oproepje doen kan natuurlijk ook. Plaats je oproep voor boeken dan in de plaatselijke vraaghoek op Facebook of de WhatsAppgroep van de straat/buurt.
Ik sprokkel de meeste boeken gratis bij elkaar
Ook bij de kringloopwinkel zijn leuke boeken te vinden. Vaak voor leuke prijsjes als €1,- of €2,- euro. Dit doe ik alleen als ik het boek zelf ook echt wil lezen. De meeste boeken voor de minibieb sprokkel ik gratis bij elkaar.
Geniet van je minibieb!
Heb je antwoord gekregen op jouw vraag ‘Hoe begin je een minibieb?’ en staat je minibieb straks rijkelijk gevuld op z’n plek? Geniet ervan! Houd het kastje netjes, maar maak er zeker geen dagtaak van. Leen ook eens een boek en ervaar zelf het (lees)plezier dat jouw minibieb brengt.
Zit je nog helemaal in de boekenstemming? Klik dan hier voor mijn boekrecensies. Wie weet kom je een pareltje voor jouw minibieb tegen 🙂
Leuk om te horen dat je goed gebruikt maakt van minibiebs, Saskia!
Leuk! Ik hou van mini bieb’s. Ik doe er geregeld wat in of haal er boekjes weg.