Kledingkast opruimen? Tips om meteen te beginnen

Mijn kledingkast opruimen geeft mij energie. Ja, echt waar! Het is voor veel mensen een enorm obstakel om hieraan te beginnen. Maar achteraf ga je er blij mee zijn. Ontspullen kan iedereen. Hup, we gaan beginnen.

Haal alles uit de kast

Dat bedoel ik letterlijk. Deze truc van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo werkt uitstekend. Ga niet te werk per categorie, maar gooi al je kleding bij elkaar op bed. Dus ook je kluskleding, pyjama’s en galajurken.

Houd elk kledingstuk vast

Dit neemt veel tijd in beslag, maar het brengt resultaat. Door elk kledingstuk één voor één vast te houden, bekijk je het extra goed. Zie je een vlek die er niet uit te wassen is? Is het item versleten? Weg ermee.

Does it spark joy?

Ken je Marie Kondo? Deze Japanse opruimgoeroe staat bekend om haar quote “Does it spark joy?”. Stel jezelf de vraag: word ik gelukkig van dit kledingstuk? Iets waar je niet enthousiast van wordt, ga je ook niet met plezier dragen. Dit zal dus een kledingstuk zijn dat in de kast blijft liggen. Weg ermee!

Geef alles een plek

Heb je de berg kleding op je bed zorgvuldig uitgespit en is er een mooie selectie aan ’this sparks joy’-kleding overgebleven? Dan kan je dit weer terug in de kast leggen. Doe ook dit met zorg. Wat is een logische plek? Hoe blijven mijn dierbare kledingstukken het langst mooi? Het boek ‘Spark Joy’ van Marie Kondo geeft praktische opbergtips waar je direct mee aan de slag kan.

Herhaal dit proces

Denk je dat je nu voor altijd klaar bent met het opruimen van je kledingkast? Nope! Je gevoel bij kledingstukken verandert continu. Ikzelf herhaal dit proces ongeveer om het half jaar. Uiteraard gaat er nu minder weg dan bij de eerste paar keer dat ik een grondige opruiming deed, maar alsnog verdwijnt er altijd wat in de doneerzak/prullenbak.

Ook digitaal opruimen?

Digitale rommel zorgt ook voor ruis in je hoofd. Dat wil je toch niet? Maak een paar uur vrij en begin met digitaal ontspullen. Verwijder de troep uit je (digitale) leven.

Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link een bestelling plaatst, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niks extra! 🙂