Laat je groenten opnieuw groeien

Wist je dat je veel soorten groenten uit de supermarkt opnieuw kunt laten groeien? Tijdens het koken houd je vaak een restje/de onderkant van groente over. In veel gevallen kan je dit nieuw leven inblazen! Lees hier bij welke groenten/kruiden dit lukt Ên hoe het precies in z’n werk gaat.

Bleekselderij

Mijn favoriet! Als je bleekselderij tot net boven het kontje opsnijdt, kan je de onderkant van de stronk in water zetten. Ik doe dit zelf altijd op een klein schaaltje. De eerste blaadjes zullen geel van kleur zijn, laat je hier niet door afschrikken. Plant de bleekselderij na een week groeien in een pot met aarde.

Romaine sla

Romaine sla werkt op dezelfde manier als bleekselderij. Kontje in het water en na een week groeien in een pot met aarde zetten.

Gember

Ook een gemberwortel uit de supermarkt kan je opnieuw laten groeien. Bewaar de gemberwortel tot er kleine groene stipjes op de buitenkant verschijnen. Snijd de gember in stukken en stop deze in een pot. Leg er een laagje grond overheen en dek de pot af met wat huishoudfolie. Geef ‘m elke week water en binnen een paar weken zullen er kleine plantjes ontstaan. Na een aantal maanden kan je de gember oogsten.

Wortels

Oke, we gaan de wortels zelf niet opnieuw laten groeien… Maar wel het loof! Snijd het kontje van de wortel af en leg deze in een schaaltje met water. Het loof zal binnen een mum van tijd terug groeien.

Lente-ui

Snijd lente-ui tot ongeveer 2,5 cm boven het kontje af. Zet de onderkant in een glas met water. Heb geduld en de lente-ui zal weer netjes aangroeien. Gebruik het het benodigde groen en laat de lente-ui lekker verder groeien!

Basilicum

Basilicum is vers het lekkerst! Je hebt vast weleens van het ‘stekken van planten’ gehoord? Dat kan ook met een basilicumplantje uit de supermarkt. Knip blaadjes met een stam van ongeveer 8 cm af. Zet deze in een glas met water en wacht tot ze wortels van ongeveer 5 cm gemaakt hebben. Plaats ze dan in een pot met aarde.

Groenten/kruiden opnieuw laten groeien hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn! Was jij hier al bekend mee? Zo niet, ga jij ermee aan de slag? Foto’s van het proces zijn meer dan welkom via Instagram @lisaheleen.nl.

Toe aan de volgende stap?

Heb je de smaak te pakken en wil je een eigen moestuin beginnen? Dan is het boek ‘De Moestuin’ van Floor Korte de perfecte volgende stap!