7 tips om meer te lezen

Lezen geeft mij ontspanning. Ik probeer elke dag een aantal bladzijden uit een boek te lezen. Even lekker in een andere wereld zijn. Wil jij ook meer lezen, maar weet je niet goed hoe? Lees mijn 7 tips om meer te lezen!

1. Lees alleen boeken die je écht leuk vindt

Met moeite door een boek heen komen, is niet fijn. Doe het dan ook lekker niet. Merk je dat je niet verder komt in een boek? Leg het weg. Zo gebruik je je waardevolle tijd voor een verhaal dat je wel interesseert. Dat geeft extra motivatie om je vol op het lezen te storten.

2. Verruil je telefoon voor een boek

Ik grijp veel te vaak naar mijn telefoon. Dat doe jij waarschijnlijk ook. Wees je bewust van deze momenten en gooi het roer om. Pak een boek i.p.v. je telefoon. Moet je eens opletten hoeveel leestijd dat brengt.

3. Herinner jezelf aan het lezen

Heb je aan het eind van de dag weer geen letter uit je boek gelezen? Zorg voor een herinnering. Zet een wekker of plak een briefje op een plek waar je vaak langsloopt. Zo word je actief herinnert aan het feit dat je graag wil lezen.

4. Neem je boek overal mee naartoe

Reis je met het openbaar vervoer? Moet je naar de tandarts? Neem je boek mee! Er zijn altijd momenten waarop je even niks te doen hebt (bijvoorbeeld tijdens het wachten in de wachtkamer). Gebruik deze tijd nuttig door een boek te lezen.

5. Stel een doel en bepaal de tussenstappen

Zie je ertegen op dat het zo lang duurt voor een boek uit is? Is dat wat je tegenhoudt om überhaupt te lezen? Stel een doel en bepaal de tussenstappen. Heeft een boek 294 bladzijden en wil je het in drie weken lezen? Dan moet je elke dag 14 bladzijden lezen. Zo wordt het al beter behapbaar toch?

6. Lees korte boeken

Korte boeken lees ik graag als ’tussendoortje’. Je blijft in het ritme van het lezen en wordt niet direct overdondert door het volgende boek met 300 bladzijden. Korte boeken zijn ook perfect om te peilen of een bepaald genre bij je past.

7. Leg een voorraadje aan

Zorg ervoor dat je altijd leuk leesvoer klaar hebt liggen. Is je boek uit? Dan kan je direct door. Zo val je niet terug in het gat van weinig/niet lezen. Bij de minibiebs in de buurt vind je vast leuke exemplaren!

Hoe vind je deze tips om meer te lezen? Tips nodig voor leuk leesvoer? Bekijk mijn boekenlijst of lees mijn boekrecensies.

Foto door George Milton via Pexels