Ontspullen moeilijk? Mijn 5 basistips!

Ik was zo iemand die álles bewaarde. Kleding met een herinnering, cadeautjes die ik niet leuk vond, testers uit de parfumerie, concertkaartjes et cetera. Op een gegeven moment ging de knop om en ben ik langzaamaan rustig gaan ontspullen. Vind jij ontspullen moeilijk? Lees mijn 5 basistips!

1. Kleine stapjes zijn prima

Probeer niet in één keer alles aan te willen pakken. Begin klein en breid beetje bij beetje uit. Wat dacht je van de besteklade? Haal de inhoud eruit en leg alleen de spullen terug die je het afgelopen jaar gebruikt hebt. De rest ga je hoogstwaarschijnlijk het aankomende jaar ook niet gebruiken. Pak zo kleine onderdelen aan en voor je het weet heb je al je bezittingen onder handen genomen.

2. Dwingen heeft geen zin

Dwing jezelf niet om te ontspullen wanneer je er niet voor in the mood bent. Wacht tot het moment dat je opruimdrang hebt. Krijg jij dat niet? Probeer jezelf dan eens in die richting te zetten door één lade uit te ruimen. Je zult zien dat het resultaat hiervan tot opruimdrang gaat zorgen.

3. Emoties hoeven niet leidend te zijn

Die ene oom heeft ontzettend zijn best gedaan om een passend verjaardagscadeau te geven, maar helaas is dat toch niet gelukt… Jammer, maar helaas. Doordat je het niet gebruikt, voel je je hier schuldig over. Drie woorden: gooi het weg! No hard feelings.

4. Laat het verleden los

Het is lastig om afstand te doen van spullen waar een herinnering aan gekoppeld zit. Ik weet dat als geen ander. Toch heb ik oude verjaardagskaarten, vriendenboekjes en concertkaartjes weggegooid. Ik bewaarde het alleen onder het mom van ”zo blijft de herinnering leven”. In werkelijkheid kostten deze producten mij alleen maar ruimte, dus heb ik het achter mij gelaten.

5. Volg je eigen plan

Heb jij een verzameling vintage lampen of ben je dol op de 20 lipsticks die jij in je bezit hebt? Houd ze vooral! Ontspullen is voor iedereen anders. Ik heb wel afstand gedaan van mijn lipstickcollectie, maar de verzameling Starbucksmokken staat nog braaf in de kast. Maak zelf de afweging wat je wel of niet in het ontspullen meeneemt.

Kledingkast opruimen?

Ben je klaar om op te ruimen? Begin met je kledingkast! Lees het artikel hieronder en ga direct aan de slag.
Kledingkast opruimen? Tips om meteen te beginnen

Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link een bestelling plaatst, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niks extra! 🙂