Mijn oma schreef een boek over de Tweede Wereldoorlog: Oorlogskind

Mijn lieve oma, ook wel bekend als Tilly Riemersma, heeft het boek genaamd Oorlogskind geschreven. Tilly was zeven toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De oorlog dwong haar dan ook om zich als een volwassene te gedragen. Het boek Oorlogskind geeft ons een kijk op de Tweede Wereldoorlog vanuit de ogen van een kind gezien.

Tilly was 7 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Een kind moest in die tijd z’n mond houden en vragenstellers waren helemaal niet welkom. Tilly begreep veel dingen niet. Een voorbeeld hiervan is dat Fransje bij hun thuis komt logeren en zij moet zeggen dat ze Fransje Riemersma heette. Tilly vond dit raar, want dat was Fransje haar achternaam helemaal niet.

Kinderuitzending naar Hengelo

Hoe verder de oorlog vordert, hoe schaarser het voedsel in Amsterdam en omstreken werd. Uiteindelijk gaan Tilly en haar zusje via de kinderuitzending naar Hengelo. Tilly wordt in het begin ziek van het goede eten. Haar lichaam moet langzaam wennen aan de vette melk en de aardappelen met jus die ze in Hengelo voorgeschoteld krijgt. Ze heeft het goed getroffen met haar pleegouders.

Bevrijd door de Canadezen

Op 3 april 1945 wordt Hengelo bevrijdt. Tilly ontmoet Bill, een Canadese soldaat. Ze gaat met hem op de foto en krijgt zijn adres. Na de oorlog stuurt ze hem een brief, maar hier hoort ze niks op terug. Zou hij dan toch de oorlog niet overleefd hebben? Tot ze een bericht krijgt: Bill, haar bevrijder, leeft nog!

Een kind heeft de oorlog niet écht meegemaakt…

Dat oorlog indruk maakt op een kind, kunnen we ons allemaal inbeelden. Toch werd dit toentertijd weggedrukt. Een kind had de oorlog niet écht meegemaakt. Hierdoor heeft Tilly veel moeite gehad met het verwerken van de indrukken van die tijd. Dit laat zij doorschemeren in de tekstfragmenten waarin we in het heden zijn. Denk aan het wederzien van haar pleegmoeder, een bezoek van Bill of een vakantie met yours truly in Duitsland.

Zeer indrukwekkend boek

Het Nederlands instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft Tilly aangezet om dit persoonlijke verhaal toch op papier te zetten en daar ben ik heel dankbaar om. De schakeling tussen het heden en verleden geeft het boek een speelse twist. Het boek bevat daarnaast foto’s van Tilly zelf uit die tijd en afdrukken van de brieven die zij schreef vanuit haar opvangadres. Een zeer indrukwekkend boek waarbij wij een kijkje krijgen in het leven van een kind tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Benieuwd naar het gehele Oorlogskind verhaal?

Als je via de link hierboven bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niks extra! 🙂

Benieuwd naar mijn andere boekrecensies? Klik dan hier.