Geen inspiratie om te schrijven? Dit doe ik!

Een knipperende cursor? Doodvermoeiend! Ja, ook ik als freelance tekstschrijver krijg er soms mee te maken. Ik moet schrijven, want het is mijn werk en ik wil graag eten ; ) Maar ik heb echt niet altijd inspiratie om te schrijven. Hoe ik dit oplos? Ik vertel het je graag.

Loop een rondje

Een rondje in de buitenlucht doet wonderen. Ga een blokje om en geniet van alles wat je tegenkomt. Kijk naar de mensen, huizen, dieren, bomen, auto’s, winkels, paaltjes en lantaarnpalen die je passeert. Zelfs de uitgetufte kauwgom op het asfalt (bah) en het openstaande keukenraampje bij de overbuurvrouw vormen inspiratie. Kijk je ogen uit en ga thuis vol nieuwe inzichten aan de schrijftafel zitten.

Begin niet aan het begin

Je hoeft niet altijd aan het begin te beginnen. Dit blogartikel bijvoorbeeld, heb ik kriskras door elkaar geschreven. Ik ben als volgt te werk gegaan:

  1. Onderwerp bedacht
  2. Tips kort omschreven
  3. Tips uitgewerkt tot alinea’s
  4. Inleiding geschreven

Waarom doe ik het zo? Ik wist wel wat ik wilde schrijven, maar niet hoe ik de tekst moest openen. Zo omzeil ik dat ik minutenlang naar mijn knipperende cursor blijf staren en geen steek verder kom.

Wissel van schrijfplek

Werk je normaal altijd in je kantoor? Wissel eens van locatie. Dat kan zowel binnens- als buitenshuis. Ga vandaag voor een plek aan de eettafel, in je favoriete koffietent of op de bank bij je vriendin thuis. Je zal zien dat je meteen in een andere workflow zit.

Typ gewoon maar raak

Soms moet je jezelf gewoon even op weg helpen. Een blanco vel of document werkt nou eenmaal demotiverend. Doe het: schrijf. Ook al is het resultaat niet wat je voor ogen hebt. Aanpassingen kunnen altijd nog gedaan worden. Je bent in ieder geval begonnen.

Ga iets anders doen

Lukt het echt even niet? Ga door met iets anders. Doe de administratie, een huishoudelijk klusje of drink een kop koffie (of thee in mijn geval). Geef je hoofd rust. Pauze voorbij? Begin dan fris en fruitig aan je schrijfklus.

Nu moet het goedkomen met jouw inspiratie om te schrijven. Welke tip is jouw favoriet?

Klik hier voor meer schrijftips!