Spint bestrijden doe je zo!

Oh noooo, je hebt spint op je kamerplant ontdekt! Flink balen, dat begrijp ik goed. Spint is namelijk een hardnekkige mijtsoort die lastig weg te werken is. Maar dat betekent niet dat we het avontuur ‘spint bestrijden’ niet aangaan. We gaan aan de slag met een compleet natuurlijk bestrijdingsproduct.

Wat is spint?

Spint is een plaag van mijten, zo klein als een speldenknop. Daardoor zijn ze moeilijk te zien en kom je er vaak laat achter dat je plant er last van heeft. Het zijn een soort vampieren: ze prikken gaatjes van onder in het blad om daarna de sappen uit te zuigen. Zijn ze lang op je plant gehuisvest? Dan spinnen ze fijne draden over je planten. Brr, ik krijg er de kriebels van.

Hiermee gaan we spint bestrijden!

Uiteraard zijn er chemische middelen op de markt verkrijgbaar, maar daar waag ik mij liever niet aan. Met het oog op milieu en natuur ga ik voor een natuurlijke vijand van de spint: Chrysopa.

Chrysopa Carnea is een andere benaming voor de gaasvlieg. Deze vlieg is een inheems insectensoort dat van nature in Nederland en België aanwezig is. De volwassen gaasvlieg leeft niet van insecten, maar de larven wel! Deze larven zijn dol op spint, maar ook bladluis, trips en wolluis lusten ze graag.

Chrysopa van Biogroei.be

Spint bestrijden doe je met Chrysopa van Biogroei.be! Dit familiebedrijf levert Chrysopa in een koker. Handig, want hierdoor kan je de larven eenvoudig over de bladeren uitstrooien. De Chrysopa zit samen met boekweitschilfers in een pot. Hierdoor kan je goed zien waar je de larven precies verspreidt.

Na uitstrooien zullen de larven zichzelf na ongeveer 2 weken omtoveren tot volwassenen. Zij hebben hun werk gedaan en jouw plant is weer vrij van spint!

Wist je trouwens dat Chrysopa op groente- en sierteelt én zowel binnen als buiten uitgezet kan worden? Bij gebruik buiten is het belangrijk dat het windstil is.

Meer lezen over mijn plantenliefde? Klik dan hier.

Chrysopa heb ik van Biogroei.be toegestuurd gekregen. Dit maakt geen verschil m.b.t. mijn mening over het product of bedrijf.